In de ademcoaching zeggen we vaak: hoe je ademt is hoe je bent.
Je ademhaling zegt namelijk iets over de manier waarop jij in het leven staat. Houd jij vaak je adem in? Of adem je juist heel snel en kortademig? Leef jij met volle teugen? Heb je een borst-, middenrif of juist een lage buikademhaling?
De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun adempatroon en de gevolgen van een verkeerd of niet optimaal adempatroon op hun hele systeem. De ademhaling stuurt namelijk allerlei chemische en fysiologische processen in het lichaam aan zoals je hartslag en je energiebalans, en heeft directe invloed op de aanmaak van (stress)hormonen zoals adrenaline en cortisol*. In rust hoef je niet meer dan 6-8 keer per minuut te ademen. Sterker nog, als je in rust vaker ademt, heeft dat een ongunstig effect op de fysieke, mentale en emotionele processen in je lichaam. Het is dan alsof je met 20 km per uur tegen de wind in fietst, terwijl je gewoon op de bank tv zit te kijken. Zonde van je energie!
Je ademhaling is het makkelijkste deel van het autonome zenuwstelsel dat (deels) te beïnvloeden is. Door je ademhaling te optimaliseren heb je dus direct invloed op jouw welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Hierdoor krijg je de regie over jouw lichaam en geest weer terug. Bovendien helpt het je om in het hier en nu te komen en uit het gebabbel van je brein.
Positieve effecten die je met een juiste ademhaling kunt bereiken:
- Je verlaagt je stressniveau
- Je verhoogt je energieniveau
- Je leert tot rust komen
- Je komt in je vetverbranding in plaats van je suikerverbranding
- Je leert je ademhaling aan te passen aan de activiteit die je doet
- Je beïnvloedt je immuunsysteem op positieve wijze
- Je slaapt beter
- Betere sportprestaties
- Je verbetert je emotionele welzijn
Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je plotseling schrok, je hartslag opeens omhoog schoot en je op slag begint te hijgen. Dit gaat razendsnel en gebeurt allemaal automatisch. Het heeft te maken met het zogenaamde fight, flight or freeze principe dat is ingebakken in het oudste deel van ons brein; het reptielenbrein. Dit principe was vroeger nodig om te vluchten, te vechten of muisstil te zijn als je werd bedreigd of in levensgevaar was. En het is nu heel nuttig als er bijvoorbeeld opeens een auto met hoge snelheid op je afkomt en je opzij moet springen. Maar in de huidige maatschappij staan we vaak continu in deze ‘aan’-stand, terwijl dit altijd nodig is. Door je bewust te worden van je ademhaling tijdens verschillende activiteiten tijdens de dag, leer je je ademhaling weer in balans te brengen.
*) Cortisol speelt een rol bij:
- Vertering van voedsel
- Slaap-waakritme
- Afweersysteem
Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken, waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose (energie) worden aangemaakt. Deze energie wordt gebruik om het lichaam weer terug te brengen in homeostase; op het moment van stress komt adrenaline en noradrenaline vrij m het lichaam alerter te maken en klaar om te vechten of vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd. Daarom zou een betere benaming zijn: ‘stress-response hormoon’.
De productie van cortisol in het lichaam is niet op elk moment van de dag gelijk. Tijdens het ontwaken komt er meer cortisol vrij. Dit zorgt o.a. voor een hongergevoel.